Катя Атанасова

Катя Атанасова работи в БНТ, продуцент е на поредицата от четири сезона „Отворени досиета“ – посветена на хора, репресирани от тоталитарната система. Сценарист и продуцент  на предаването „История.бг“ и редактор от страна на БНТ на „Моят плейлист“.

Завършила е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, специализирала е „Културни и литературни изследвания“ в НБУ. Работила е като преподавател по литература, литературен наблюдател на в-к „Капител“, после редактор в „Капитал Лайт“. Била е творчески директор на рекламна агенция Ideo Saatchi&Saatchi, главен редактор на списанията EGO и Bulgaria Air. Има издаден един сборник с разкази – „Неспокойни истории“, С., 2006, „Обсидиан“. Била е редактор на книги от Радослав Парушев, Антон Терзиев, Васил Георгиев, Александър Чобанов и др. Нейни разкази са публикувани в Литературен вестник, Капитал Лайт, Granta. Автор е на пиесата „Да изядеш ябълката“, играна като независимо представление. Нейният разказ „Страх от глезени“ (Fear of Ankles), в превод на Богдан Русев, е селектиран за годишната антология Best European Fiction за 2014 г. на американското издателство Dalkey Archive Press.

Автор е на единственото в България състезание за разказване на устни истории „Лига на разказвачите“, което се провежда от 2005 г. до 2020 г. Литературен наблюдател на сп. „Култура“.